7 koraka da zablistaš u dojenju

Dojenje je prelepi i prirodni način da hranite svoju bebu i da se povežete sa bebom, ali dolazi sa svojim izazovima. Od poteškoća u pravilnom hvatu do bolnih bradavica i umora, postoje mnoge prepreke koje mogu učiniti dojenje frustrirajućim i neugodnim iskustvom. Međutim, sa pravom podrškom i resursima, mnogi od ovih izazova mogu biti prevaziđeni i izbegnuti. Dajem vam 7  koraka kako da zablistate u dojenju:

1. Potražite podršku

Dojenje može biti usamljeno i izolovajuće iskustvo, posebno za nove majke. Potražite podršku od drugih majki koje doje, ili uživo ili putem interneta. Možete se pridružiti lokalnoj grupi za podršku dojenju ili se povezati sa drugim majkama preko društvenih mreža. Imati sistem podrške može vam pomoći da se osećate manje same i pružiti vam vredne savete i podršku.

2. Neka vam bude udobno

Dojenje može biti fizički naporno, stoga je važno da pronađete udoban položaj. Istražite različite položaje dok ne pronađete one koji najbolje odgovaraju vama i vašoj bebi. Potrebno je da imate dovoljno jastuka i drugih potpora da vam pomognu da sedite ili ležite udobno dok dojite. Uvek imajte spremnu vodu, grickalice, knjigu, telefon, daljinski za tv, bilo šta što podoj može učiniti ugodnijim, jer postoje podoji koji traju duže ili beba zaspi u naručju pa se nađemo u istom položaju duže vreme.

3. Održavajte hidrataciju
Dojenje može da vas dehidrira, stoga je važno da pijete dovoljno tečnosti. Ciljajte na to da popijete najmanje osam čaša vode dnevno, i izbegavajte slatke ili kofeinske napitke koji mogu da izazovu dehidraciju. Održavanje hidratacije takođe može da pomogne u povećanju proizvodnje mleka i osigura da vaša beba dobija dovoljno mleka.

4. Edukujte se na vreme
Mnoge majke čekaju sam početak dojenja da bi krenule nešto da čitaju o tome, ali tada imamo već malo vremena i ne možemo da stignemo da prikupimo dovoljno informacija. Nespremnost dovodi do toga da lako odustanemo na pojavu prve prepreke jer ne znamo šta se dešava i zašto. Kada znamo tačno zbog čega se nešto dešava, onda znamo i koji su nam sledeći koraci i svaka prepreka se lako zaobiđe pre nego što nastane veći problem.

5. Odmorite se

Dojenje može biti iscrpljujuće, kako fizički tako i emocionalno. Važno je da uzimate pauze kada vam je potrebno. Ako je moguće, zatražite pomoć od partnera ili člana porodice da pomogne s hranjenjem kako biste se odmorili ili obavili druge obaveze. Ne bojte se da zatražite pomoć kada vam je potrebna.

6. Pronađite svoje ZAŠTO

Nije dovoljno samo da znamo da je dojenje dobro da bi nas to motivisalo u mometima kada bismo poželele da prekinemo sa dojenjem, zbog raznik prepreka, bolnih bradavica, umora… Potrebno je da nađete svoje ZAŠTO želite da dojite i zašto želite da ostrajete u tome kako bi vas to održalo i motivisalo u najktiričnijim mometima.

7. Potražite stručnu pomoć

Ako imate problema s dojenjem, nemojte oklevati da potražite profesionalnu pomoć. Savetnik za laktaciju ili stručnjak za dojenje može vam pružiti personalizovane savete i podršku kako biste prevazišli izazove.

Dojenje može biti izazovno, ali i ispunjujuće iskustvo koje ćete pamtiti celog života. Nema ništa lepše od te male ručice na grudima dok ih gledamo tkako tonu u san dok sike siku. Uz pravu podršku, resurse i mentalitet, možete prevazići uobičajene izazove i uživati u mnogim prednostima dojenja. Zapamtite da budete nežne prema sebi i da idete korak po korak. Ipak je to proces koji se uči kao i celo majčinstvo. Nekad će nam ići lakše, nekad teže, ali to je sve stvar procesa i gledajte da cenite te divine momente sa svojom bebom što je više moguće. Biće vam i beba zahvalna, a i vi ćete imati uspomene za ceo život.

Scroll to Top